Přihlásit

 Jak si vybrat vhodného lektora jógy?

Jóga se těší stále větší popularitě a my chápeme proč. Velkou výhodou kromě fyzického cvičení je i relaxace, která přináší klid mysli. Navíc na dnešním trhu najdeme nepřeberné množství stylů jógy a lektorů, a tak si každý najde to své. Jak ale poznat dobrého lektora jógy? To není úplně jednoduché. Přinášíme Vám tipy, které by Vám s výběrem mohli pomoc.

1. Asistence v pozicích 

První pravidlo – asistence musí být dobrovolná. Ne každý chce, aby na něj v průběhu lekce někdo sahal, i když se jedná o pomocnou ruku. Proto by se vždy lektor předtím, než asistenci poskytne měl daného člověka zeptat. Není nic horšího než nevyžádané dotyky.

Účelem asistence je pomoc se v pozici ukotvit a získat prostor. Nejedná se o tlačení do většího protažení, proto buďte obezřetní a v tomto případě raději asistenci odmítněte. Můžete tak předejít zraněním, které by nesprávná asistence mohla způsobit. 

2. Vzdělání lektora

Aby se někdo mohl stát lektorem jógy musí mít ukončený kurz Lektora jógy, který je akreditovaný Ministerstvem školství nebo uznaný Ministerstvem průmyslu a obchodu v případě zahraničního studia. Avšak domníváme se, že toto vzdělání je pouze odrazovým můstkem a lektor by neměl usnout na vavřínech, ale nedále se vzdělávat a pravidelně se věnovat své lektorské praxi. Různé kurzy a dodatečné vzdělání mohou být dalším vodítkem, které nám napoví, jak moc je daný lektor zkušený.

3. Průběh lekce

Každá lekce je jiná a odvíjí se od tématu, stylu, zaměření, zkušeností a vědomostí daného lektora. Jsou ale pravidla, která by měla platit u každé lekce.

  • Než se začne s těžšími jógovými pozicemi je potřeba mít zahřáté tělo. Není nic nepříjemnějšího, než natažení nebo přetržení šlachy či jiné úrazy. Proto by lektor měl do svých lekcí zařadit takové prvky nebo sestavy, které zajistí prohřátí těla. Například jako ,,rozcvička‘‘ k rozproudění krve v těle se hojně využívá opakované pozdravy slunci.
  • Každá lekce by měla být zakončená šavásanou neboli závěrečnou pozicí Mrtvoly. Jedná se o leh na zádech, při kterém dochází k naprostému uvolnění těla. Ačkoli se tato pozice jeví jako snadná a možná i trochu triviální má velmi pozitivní účinky pro naší psychickou i fyzickou stránku. Pozice Mrtvoly pomáhá ochladit tělo, které je zahřáté z předešlého praktikování asán, dochází také ke zklidnění dechu, a nakonec uvolnění mysli.

Tip na závěr:

Většina studií nabízí první lekci zdarma – nechte si poradit při výběru stylu jógy přímo ve studiu a pak vyzkoušejte svou první lekci bez poplatku a s našimi tipy.

Studio hvězda – první lekce zdarma (sleva 10 %)

Zone4You – první lekce zdarma (sleva 10 %) 

Energy Studio – balíček Nováček (sleva 10 %)

Další partneři:

 

Další články z našeho blogu

Který batoh je ten ,,pravý“?

Máte představu o tom, jak vypadá pro vás dokonalý batoh? Do města nebo do přírody, malý nebo velký…. Požadavky jsou různé. Ale hlavně musí být krásný a kvalitní. A na tom se u Vuch můžeme spolehnout!