Přihlásit

Gesto, které udělá den krásnější

Věděli jste, že 21. ledna je mezinárodní den objetí? Malé gesto, které má ovšem velký význam. Tento projev lásky, přátelství či náklonosti nám totiž může dodat potřebnou dávku podpory, která nám zlepší den a povznese naši náladu.

Za nápadem udělat mezinárodní den objetí stojí Kevin Zaborney z Michiganu, který si všiml, že Američané jsou příliš zdrženlivý, co se týče projevů lásky a vzájemné náklonnosti.  A právě toto chtěl změnit.

A proč zrovna 21. ledna? Pro mnohé je leden velmi pochmurný. Musíme se vyrovnávat s tím, že po svátcích nastupujeme zpátky do práce či pro studenty začíná velmi psychicky náročné období zkoušek. Mnozí z nás také přemýšlí nad tím, co dokázali za minulý rok, a ne vždy nám vše vyšlo, tak jak jsme si přáli… A do toho všeho pochmurné počasí. Proto si v tento měsíc potřebujeme více než kdy jindy připomenout, že nejsme na všechno sami, a ucítit sílu podpory, která nám dodá motivaci pokračovat. Právě proto v tento den Zaborney chtěl, aby si lidé začali projevovat více náklonnosti i na veřejnosti, a tak se stal Mezinárodním dnem objetí.

Zajímavostí ohledně objímaní je také teorie psychoterapeutky Virginie Satir, která vysvětluje, že ke správnému vývoji potřebujeme denně 4 objetí pro přežití. 8 objetí nám napomůže k udržení dobré nálady a 12 objetí, pomůže s růstem. Obzvlášť díky projevům lásky a blízkosti v raném dětství jsme v dospělosti šťastnější a méně se stresujeme. Objetí, láska a podpora u dětí a miminek pomáhá také v jejich rozvoji pohybu, mluvení i čtení. Ale hlavně příznivě působí na zdraví, uklidňuje a vede k lepší náladě.

Pokud vám přišlo neuvěřitelné, co tak nevinné gesto dokáže, tak se přitisknete k někomu, na kom vám záleží a ukažte mu svou dávku lásky a podpory. 🙂

Pak danou osobu můžete vzít na večeři a možná probrat to, na co jindy není čas. Občas potřebujeme změnit prostředí, abychom si řekli věci, které odkládáme v každodenním shonu. Odložte mobily a naslouchejte si.

 

Restaurace Lovas & Lovas

Buddha Bar

La Bodeguita del Medio

Restaurace Maštal

Nebo si možná v tento den udělejte volno a věnujte ho všem aktivitám, které jste chtěli s Vaší maminkou, kamarádkou nebo třeba partnerem zažít. Zajít do divadla, do kina nebo na drink? Kouknout se do muzea, dopřát si odpočinek ve wellness nebo vyzkoušet sport, který jste ještě nikdy předtím nezkusili. Je to taková hezká připomínka toho, že naši nejbližší jsou tady pro nás a my pro ně 🙂.

Další články z našeho blogu

Který batoh je ten ,,pravý“?

Máte představu o tom, jak vypadá pro vás dokonalý batoh? Do města nebo do přírody, malý nebo velký…. Požadavky jsou různé. Ale hlavně musí být krásný a kvalitní. A na tom se u Vuch můžeme spolehnout!