Přihlásit

Starejme se o svoje duševní zdraví, je to důležité

Náročná doba, zhoršující se inflace, zdražování, málo slunečního svitu – to vše nás může stresovat a ovlivňovat jak naše fyzické, tak i mentální zdraví.

Co nám může pomoci k dobré náladě, vnitřnímu klidu a spokojenosti? Většina odborníků se shoduje na tom, že to jsou především dobře fungující mezilidské vztahy, a to jak v rodině, tak mezi přáteli, v zaměstnání, prostě v našem okolí. Nemůžeme ovlivnit, jak se druzí chovají k nám, ale určitě to, jak se chováme my k nim. A také je jen na nás, s kým chceme bližší vztahy udržovat a koho prostě z našeho kruhu důvěry vypustíme. Nemusíme se totiž zavděčit všem!

A co dále doporučují odborníci?

Pozitivní pohled na věc. Podívat se na situace a věci jinak, protože jiný úhel pohledu může pomoci. Nastavit se pozitivně, určit si dosažitelné cíle a pomalu, udržitelně ale jistě kráčet k úspěchu. Vnímat jaké faktory ovlivňují naše chování, eliminovat negativitu a najít si silnou motivaci.

Selektovat přijímané informace. Věnovat pozornost hlavně těm oblastem, ve kterých chceme v životě něčeho dosáhnout a vyhýbat se věcem, informacím, které vyvolávají strach, úzkost nebo hněv.

Správná komunikace se sebou samým. Komunikace mění pohled na sebe. Svět neustále vyžaduje, abychom mysleli do budoucna a plánovali… co se stane když… Ale uvědomění si, že žijeme tady a v tomto momentě dává prostor si vychutnat přítomnost. Vnímat, co všechno máme a že nic není samozřejmost, vyvolává pocit vděčnosti a upřímné radosti.

Dělat, co nás baví a vzdělávat se. Každý dělá rád to, co je jeho/její záliba. Cítíme se během toho šťastní, užiteční a naplnění. I když někdy je to těžký boj s leností, netřeba to hned vzdávat. Vzorem mohou být děti… Když chtějí něco udělat, udělají to. Pokud je něco zajímá, hledají a dozvídají se o věcech víc. Nepřemýšlejí, ale automaticky jednají.

Dopřát si kvalitní spánek, relaxaci a psychohygienu. Během spánku mozek zpracovává všechny přijaté informace za celý den, zpracovává je a díky tomu je následující den výkonnější. Relaxace a psychohygiena pomáhá ke zdravému restartu myšlení.

Podpořit imunitu a tvorbu endorfinů sportem a pohybem. Zdraví je zkoušeno hlavně v období podzimu a zimy, zejména kvůli výkyvům teplot a tím i vhodnými podmínkami pro šíření bacilů a virů. Doporučovaný způsob, jak se ochránit před nemocemi, je správný denní příjem vitamínů, živin a také pravidelné cvičení, a to jak posilovací, tak i aerobní. Prostě snažit se rozproudit krevní oběh, posílit plíce, srdce a vyčistit hlavu.

 

Terezia Company

Tawan

ICT PRO

Energy studio

Další články z našeho blogu

Který batoh je ten ,,pravý“?

Máte představu o tom, jak vypadá pro vás dokonalý batoh? Do města nebo do přírody, malý nebo velký…. Požadavky jsou různé. Ale hlavně musí být krásný a kvalitní. A na tom se u Vuch můžeme spolehnout!