Přihlásit

Češi jsou ve třídění odpadů na špici Evropské unie!

Každý v Česku loni v průměru vytřídil 42 kilogramů papírů, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů. To nás řadí na 6. místo v žebříků srovnávající státy EU. Podle studie je Česko dokonce zemí s jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších systémů třídění a recyklace. Ministerstvo životního prostředí připravuje další zpřísňování podmínek a chce finanční postihy pro ty, kdo odpad netřídí

Češi mají k dispozici více než 272 tisíc barevných kontejnerů na třídění, které se nacházejí v průměru necelých 100 metrů od domova, tedy jen dvě minuty chůze. Ještě v roce 2000 to přitom bylo více než čtvrt kilometru. I to je důvodem, proč Česko patří k evropským rekordmanům v třídění – podle statistiky třídí odpad 72 procent Čechů.„Díky nim se ročně vytřídí přes 700 tisíc tun odpadu a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody,“ řekl Lukáš Grolmus ze společnosti EKO-KOM.
Češi jsou přeborníci hlavně v třídění papíru. Ve správném kontejneru ho skončí více než 90 procent, EU přitom požaduje jen 60 procent. Skla se zrecyklovalo 75 procent, plastů 69 procent a kovů 55 procent.

Podle studie, kterou vypracovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), je navíc Česká republika jednou z nejefektivnějších zemí, co se třídění týče. Systém, který tady funguje, je velmi transparentní a navíc levný. Také recyklace je u nás velmi levná, a to i ve srovnání s lídry třídícího žebříku. Zatímco v Česku vyjdou roční náklady na recyklaci na 5 eur (135 korun) za osobu, Německo či Belgie mají náklady téměř dvojnásobné. Rakousko dokonce platí téměř 19 eur (přes 500 korun).

„Rezervy máme stále ve třídění komunálního odpadu celkově a zejména v odděleném sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který často tvoří až polovinu černé popelnice,“ uvedla Jana Taušová z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí. Podle ní se v Česku vedle bioodpadu nedostatečně třídí hlavně kovy, baterie a elektronická zařízení.

A víte, jak správně třídit odpad? Pokud si nejste jistí, mrkněte se jak na třídení.

Zdroje: 1

Další články z našeho blogu

Který batoh je ten ,,pravý“?

Máte představu o tom, jak vypadá pro vás dokonalý batoh? Do města nebo do přírody, malý nebo velký…. Požadavky jsou různé. Ale hlavně musí být krásný a kvalitní. A na tom se u Vuch můžeme spolehnout!