Piva se dělí různým způsobem, časté je zejména v cizině dělení na ležáky, Aly, Stouty atd. Nejčastějším a Čechy také nejvyhledávanějším typem piva u nás je určitě ležák, typicky pak ten plzeňského typu. Ten asi nejznámější vaří Plzeňský Prazdroj, ležáky jsou ale hlavním produktem i konkurenčních Krušovic, Budvaru, Staropramenu a dalších.
Možné je také dělení dle stupňovitosti – desítka, jedenáctka, dvanáctka a tak dále. Častým omylem je, že stupňovitost rovná se procento alkoholu, to tak ale není, protože stupně označují jednoduše kolik zkvasitelného obsahu je v mladině (to je jedna z fází výroby piva).
Klasickým dělením pak je na světlé a tmavé pivo, případně i polotmavé. Rozdíl je zejména v obsahu pražených karamelových sladů, které dávají právě tmavší zabarvení.
Pokud jste viděli film Obsluhoval jsem anglického krále, tak víte, že nejčastější hádkou pivařů je, který pivovar vaří lepší pivo. V Čechách jsou pivovary téměř na každém rohu, od těch velkých přes střední a malé, až po minipivovary – aktuálně je jich více než 400 !
Ovšem to nejlepší dělení piva je samozřejmě na ty, které nám chutnají a které ne. Stačí jen nebýt zbytečně konzervativní, a hlavně zkoušet, zkoušet a zkoušet! Ale s mírou 🙂
A chcete-li k tomu využít i kartu Sphere, není nic jednoduššího – slevu máte na prohlídku pivovarů které patří pod koncern Plzeňského prazdroje a opravdu to stojí za to! A pokud chcete ochutnat nějaký z minipivovarů, máte na výběr třeba pivovar MMX, pivovar Podlesí nebo pivovar Řevnice.